Sivut

lauantai 21. tammikuuta 2012

...ihan peruskoneet

Olen käynyt pyytämässä kodinkonetarjouksia. "ihan peruskoneet, ei tarvita mitään hienouksia". No mutta, liukukiskoilla toimivat vetolaatikot jääkaapissa, ehkä ne pitää kuitenkin olla. Pro fresh -järjestelmä. MultiAirFlow. Alkaa kuulostaa tarpeelliselta. Unohtuu, että onhan ne ruoat ihan tavallisessa jääkaapissa ennenkin säilynyt, en ole koskaan osannut kaivata mitään ilmankierrätyssysteemejä. Mitä siitäkin tulisi, jos jääkaapin yläosa ei enää olisi alaosaa lämpimämpi? Nollatilalokeroa kuitenkin kaipaan, sitä sellaista tosi kylmää jääkaapin lokeroa, jossa voi huoletta säilyttää kalat ja lihat. Sellainen löytyy Festivosta, mutta ei sitten mistään muusta jääkaapista.

Entäs sitten pyykkäri. Meillä on tällä hetkellä aika vanha pesukone, ainakin kymmenen vuotta uskollisesti palvellut. En usko että sellaisia enää tehdään? Mikä pesukoneiden käyttöiäksi lasketaan nykyisin - kolme vuotta? Viisi vuotta? Ei ole kokemusta siitä että pesukone rikkoutuu kesken... vaikkapa... helle- tai kurakelien tai perheeseen iskeneen vatsatautiepidemian. Paljonko se potuttaa ja miten siitä selviytyy? Aika paljon potuttaa, luulisin. Siksi meinasin, että pyykkäri voisi olla Miele, koska olen antanut itselleni uskotella että Miele sentään tekee kestäviä ja laadukkaita koneita. Vaan annas olla. Mielen halvin malli on tsiljoonasti kalliimpi kuin muut, ja se on sitten ihan rehellinen karvalakkimalli. Ei ole lyhennettyjä pesuaikoja tai valikoimaa ohjelmien suhteen muutenkaan siinä määrin kuin noissa erimerkin vempeleissä. Kun pyykkiä kertyy sitä tahtia kuin  meillä kertyy, arvostaisi kyllä sellaistakin ohjelmaa, jolla voisi pestä kevyemmin vain vähän likaantunutta pyykkiä, ja sitten kunnon töhryt kovemmilla ohjelmilla. Luontoa säästyy, ja aikaa. Ja jos vaatteidenvaihtokulttuuri on sellaista kuin se kolmen tyttölapsen perheessä on, ja pesee usein niillä lyhytohjelmilla, niin eikös se säästä koneen moottoristoa ja muuta niin, että koneen luulisi kestävänkin vähän paremmin?

Ja sitten astianpesukone. Se desibelilukema on ainoa joka energiansäästön ohella merkitsee. Mutta eihän niistä ota hullukaan selvää. 44 dB koneita mainostetaan tosi hiljaisina, sitten on kuitenkin niinkin hiljaisia kuin 39 dB tiskareita. Miksi tehdään 39 dB:n tiskareita jos 44:stakaan ei juuri kuulu ääniä? Joku kertoi, että niihin lukemiiin ei ole luottamista, koska tiskarien melutasolle ei ole mitenkään standardoituja mittausmenetelmiä, ja ympärillä olevat kalusteet sekä koneen sijoitus vaikuttavat äänenvoimakkuuteen.

Ota tästä ny selvää! Mikro sentään saa olla niin tavallinen kuin löytyy. Meillä on nytkin kaikkia hienoja ohjelmia, joita ei kukaan osaa käyttää, eikä ikinä tarvitse. Tai niinhän sitä luulee, ennenkuin kuulee että on olemassa invertteritekniikalla toimivia mikroaaltouuneja, joissa alhaisempi teho tarkoittaa oikeasti alhaisempaa tehoa, eikä vain täyden tehon huudatusta lyhyemmissä pätkissä, niinkuin se noissa tavismikroissa tarkoittaa. Ostetaan peruskoneet. Jepjep.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti